Οι θεάσεις ΑΤΙΑ κατατάσονται σε κατηγορίες , γνωστές ως "στενές επαφές" ( close encounters ) .
Υπάρχουν τέσσερις τύποι στενών επαφών .
Οι στενές επαφές πρώτου τύπου χαρακτηρίζουν την οπτική επαφή από μεγάλη απόσταση με φωτεινό σημείο ή αντικείμενο παράξενου σχήματος και με παράξενες ιδιότητες όον αφορά την κίνηση , την ταχύτητα , τον φωτισμό κ.ά.
Η θέαση αντικειμένου που μπορεί να χαρακτηριστεί ως ΑΤΙΑ από κοντινότερη απόσταση περιγράφεται ως στενή επαφή δεύτερου τύπου .
Κατά τη διάρκεια της θέασης μπορεί να παρατηρηθούν ιδιόμορφα φαινόμενα όπως ζαλάδες , ανησυχία , καθώς και φαινομενικά αναίτιες δυσλειτουργίες σε μηχανές και ηλεκτρικά κυκλώματα , όπως αναβόσβημα φώτων , σβήσιμο μηχανής αυτοκινήτου , διακοπή λειτουργίας ηλ. συσκευών και παρεμβολές σε σήματα τηλεόρασης και ραδιοφώνου .
Αυτά τα φαινόμενα γενικά πιστεύεται ότι προκαλούνται από την κοντινή παρουσία τέτοιου αντικειμένου .
Ο τρίτος τύπος περιλαμβάνει επαφές του δευτέρου τύπου , κατά τις οποίες έχουμε και οπτική ή φυσική επαφή με όντα τα οποία επιβαίνουν ή φέρονται να επιβαίνουν στο συγκεκριμένο αντικείμενο .
Γνωστά ως εξωγήινοι ή aliens , αυτά τα όντα χαρακτιρίζονται ως Εξωγήινες Βιολογικές Οντότητες ( Extra-terrestial Biological Entities - EBE) .
Και η μορφή αυτών των όντων ποικίλει .
Οι πιο συνηθισμένοι εξωγήινοι είναι οι Γκρίζοι ( Greys) , η μορφή των οποίων θυμίζει αρκετά την ανθρώπινη .
Το ύψος τους είναι γύρω στο 1,30 m .
Το χρώμα του δέρματός τους είναι γκρί ανοικτό . Έχουν υπερμεγεθές κεφάλι , μεγάλα, μαύρα, αμυγδαλωτά μάτια και μικρή μύτη , ενώ το στόμα τους είναι μια μικρή γραμμή .
Τα χέρια και τα πόδια είναι πολύ μακριά και λεπτά , όπως και τα δάχτυλα .
Ακόμα φαίνεται ότι δεν έχουν γεννητικά όργανα.
Πολλοί αυτόπτες μάρτυρες υποστηρίζουν ότι έχουν επικοινωνήσει μαζί τους με τηλεπαθητικό τρόπο.
Τέταρτος τύπος είναι η απαγωγή ανθρώπου από εξωγήινα όντα και η μεταφορά τους σε μια αίθουσα που πιστεύεται ότι είναι εντός του διαστημοπλοίου τους .
Οι απαχθέντες συχνά βιώνουν εμπειρίες χρονικών κενών , στη διάρκεια των οποίων δεν θυμούνται τι συνέβει , ενώ τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν έρχονται στην μνήμη τους με την βοήθεια της ύπνωσης .
Η πλειοψηφία όσων υποστηρίζουν ότι έχουν απαχθεί μιλούν για μια φωτεινή αίθουσα όπου όντα με την μορφή των Greys τους κάνουν ιατρικά πειράματα απροσδιόριστης φύσης , ενώ σε πολλούς έχουν βρεθεί μικροσκοπικά μεταλλικά εμφυτεύματα των οποίων η ιατρική αδυνατεί να εξηγήσει την προέλευση .
Πολλοί προσθέτουν και τον πέμπτο τύπο , που είναι κατ' αυτούς η προσπάθεια για ηθελημένη επαφή με ΑΤΙΑ , όταν δηλαδή ορισμένα άτομα επιδιώκουν τα ιδια με διάφορους τρόπους την επαφή με εξωγήινους .
Πρώτη επίσημη αναφορά θέασης ΑΤΙΑ στην σύγχρονη εποχή θεωρείται η αναφορά του επιχειρηματία και ερασιτέχνη πιλότου Kenneth Arnold .
Αυτός , στις 24 Ιουνίου 1947 , ανέφερε ότι εντόπισε εννέα μεταλλικά κυκλικά αντικείμενα , σαν "πιατάκια του καφέ" όπως τα περιέγραψε αργότερα , ενώ πετούσεεπάνω από τα βουνά Cascade της Washington .
Αυτός ήταν που πρώτος εισήγαγε και τον όρο ιπτάμενοι δίσκοι ( flying saucers ) .
Μετά την αναφορά του Arnold ακολούθησε καταιγισμός αναφορών θέασης παράξενων αντικειμένων , δίσκων ως επί το πλείστον , ώσπου στις 2 Ιουλίου του ίδιου έτους έλαβε χώρα το γνωστό περιστατικό του Roswell , που αργότερα πήρε τεράστιες διαστάσεις , αποτελώντας το πιο καυτό θέμα στην ιστορία των ΑΤΙΑ .
Το 1947 επίσης η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ( USAF ) άρχισε το πρόγραμμα "Sign" , μετά από εισήγηση του αντιπτεράρχου Nathan F. Twining στον διοικητή των Ενόπλων Αεροπορικών Δυνάμεων ( μετέπειτα USAF ) για λεπτομερή μελέτη του θέματος . Σκοπός του προγράμματος ήταν η συλλογή πληροφοριών σχετικά με το φαινόμενο των ΑΤΙΑ από απλούς πολίτες .
Η τελική έκθεση που εκδόθηκε στις 5 Αυγούστου του 1948 με τίτλο "Απολογισμός της κατάστασης " , παραδώθηκε στο Αρχηγείο της Πολεμικής Αεροπορίας .
Η έκθεση αυτή καθιστούσε σαφές ότι τα ΑΤΙΑ ήταν "διαπλανητικής προέλευσης διαστημόπλοια" .
Παρόλα αυτά ,και παρά την προσπάθεια μελών του Επιτελείου να φέρουν την υπόθεση στην δημοσιότητα , αποφασίστηκε να συνεχιστεί η μυστικότητα ώσπου η Αεροπορία να συλλέξει αρκετές πληροφορίες , για να αποφευχθεί και ενδεχόμενος πανικός .
Ο στρατηγός Hoyt Vanderberg , που πήρε την απόφαση , διέταξε να καταστραφεί η έκθεση του "Sign" .
Επίσης , με εντολή του το πρόγραμμα αντικαταστάθηκε από το "Grudge" , που επικεντρωνόταν κυρίως σε αναφορές πιλότων της πολεμικής και πολιτικής αεροπορίας , ενώ ταυτόχρονα η Πολεμική Αεροπορία επεδίωκε την απομυθοποίηση των ΑΤΙΑ , γελοιοποιώντας τους αυτόπτες μάρτυρες .
Το 1949 ανείγγηλε ότι όλες οι αναφορές αποδείχθηκαν αβάσιμες , και ότι έπαυε κάθε έρευνα , δήλωση που αναγκάστηκε το 1951 να παραδεχθεί ότι ήταν αναληθής , καθώς το σχέδιο συνεχιζόνταν .
Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι στις 24 Σεπτεμβρίου 1947 ο τότε πρόεδρος Harry Truman συνέστησε μια περίεργη ομάδα με την ονομασία Majestic 12 ή MJ12 , μετά από προτροπή του Dr Vannenar Bush , κορυφαίο επιστήμονα που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ατομικής βόμβας , και του υπουργού Αμύνης James Forrestal , ο οποίος πολύ αργότερα θα "αυτοκτονήσει" πηδώντας από το παράθυρο του νοσοκομείου όπου νοσηλευόταν .
Σκοπός της μυστικής αυτής ομάδας ήταν η επιστημονική έρευνα του φαινομένου των ΑΤΙΑ .
Το 1952 ξεκινά το πρόγραμμα Γαλάζιο Βιβλίο ( project Blue Book ) το οποίο αντικαθιστά το "Grudge" και στόχο έχει την καταγραφή των εμφανίσεων ΑΤΙΑ και την περαιτέρω μελέτη και έρευνά τους .
Οι εργασίες του "Γαλάζιου Βιβλίου" σταμάτησαν επισήμως το Δεκέμβριο του 1969 .
Παράλληλα , μετά από έναν καταιγισμό αναφορών για ΑΤΙΑ , η USAF , που επιθυμούσε εκτενέστερη μελέτη του φαινομένου και προκειμένου να αποφύγει ερωτήσεις από το Κογκρέσο , μετά από πρόταση του Carl Sagan αναθέτει την νέα έρευνα σε πανεπιστήμια .
Τελικά , το 1966 , αφού η USAF πλήρωσε $523.000 για μια αμερόληπτη έρευνα , δημιουργείται μια νέα ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Colorado με οργανωτή τον Dr Edward Condon .
Στο συμφωνητικό , o Condon εγγυήθηκε μια "αυστηρώς αντικειμενική εργασία".
Όμως , ο Robert Lowe , πριν γίνει διευθυντής της ομάδας , πρότεινε μια διαφορετική προσέγγιση :
"Η μελέτη μας θα πρέπει να διεξαχθεί σχεδόν αποκλειστικά από ανθρώπους που δεν πιστεύουν στα ΑΤΙΑ ... το κόλπο θα είναι φαντάζομαι να περιγράψουμε την υπόθεση έτσι ώστε να εμφανιστεί στο κοινό σαν μια απολύτως αντικειμενική μελέτη...".
Για τους επόμενους εννέα μήνες που δραστηριοποίθηκε η επιτροπή Condon εξετάστηκαν μόλις 100 από τις 15.000 διαθέσιμες αναφορές , μερικές μάλιστα εξ αυτών πολύ ύποπτες , και ελάχιστοι από τους αξιόπιστους μάρτυρες .
Τα απότελέσματα της έρευνας έγιναν γνωστά τον Ιανουάριο του 1969 , και σχεδόν παπαγάλιζαν τη θέση της Πολεμικής Αεροπορίας : δεν υπήρχε καμία μυστικότητα , κανένας κίνδυνος και καμία απόδειξη της ύπαρξης των ΑΤΙΑ .
( Τα στοιχεία παραθέτει ο επισμηναγός Donald E. Keyhoe , διευθυντής της NICAP )
Μέχρι τη στιγμή που έκλεισε το πρόγραμμα "Γαλάζιο Βιβλίο" , είχε γίνει καταγραφή (από όλα τα προγράμματα ) για 12.618 εμφανίσεις ΑΤΙΑ , που βρίσκονται τώρα σε 75.000 σελίδες αρχείων στο κτίριο εθνικών αρχείων στην Washington D.C.
Τα πορίσματα της όλης έρευνας ήταν τα εξής :
τα ΑΤΙΑ δεν αποτελούσαν απειλή για την εθνική ασφάλεια , δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα ΑΤΙΑ είχαν σχέση με τεχνολογικά προηγμένα ιπτάμενα οχήματα και δεν υπήρχαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα ΑΤΙΑ έχουν εξωγήινη προέλευση .
Όμως εκφράστηκαν αμφιβολίες για τα πορίσματα της έρευνας , καθώς δεν υπήρχε ηθελημένα καμία αναφορά σχετική με θέματα εθνικής ασφαλείας , όπως η εμφάνιση ΑΤΙΑ πάνω από στρατιωτικές βάσεις , ή που να αφορά άλλες χώρες στις οποίες να εδρεύουν αμερικάνικες βάσεις , πουθενά μέσα στο πρόγραμμα .
Τέλος , από τις 12.618 καταχωρήσεις , οι 701 δηλώθηκαν αδύνατες φυσικής ερμηνείας ( ποσοστό 7% ) .
Εξάλλου , το 1950 το ζεύγος Trent τραβάει τις δυο διάσημες φωτογραφίες των ΑΤΙΑ .
Το 1953 έρχεται στη δημοσιότητα ο George Adamski , που δηλώνει ότι έχει έρθει σε επαφή με εξωγήινους .
Μαρτυρίες του αλλά και φωτογραφίες που τράβηξε εκδίδει ο ίδιος στο βιβλίο "Οι ιπτάμενοι δίσκοι έχουν προσγειωθεί" .
Πολλά χρόνια αργότερα θα αποδειχθεί η απάτη της ιστορίας του και οι στημένες φωτογραφίες .
Το βράδυ της 19ης Ιουλίου 1952 ο Edward Nugent είδε ξαφνικά στο ραντάρ του πύργου ελέγχου στο αεροδρόμιο της Washington D.C. επτά αντικείμενα κινούμενα με τεράστια ταχύτητα .
Τις επόμενες ώρες τα αντικείμενα εμφανίζονταν και εξαφανίζονταν περιοδικά στις οθόνες τριών διαφορετικών ραντάρ , ενώ πολλοί αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν στον ουρανό επτά φωτεινά αντικείμενα , το χρώμα και η φωτεινότητα των οποίων άλλαζε συνεχώς .
Το περιστατικό αυτό ανυσήχησε την CIA όσον αφορά την εθνική ασφάλεια , και ήταν από τους παράγοντες που ώθησαν την έναρξη του Γαλάζιου Βιβλίου .
Το 1961 καταγράφεται η πρώτη μαρτυρία απαγωγής από εξωγήινους .
Πρόκειται για το ζεύγος Barney και Betty Hill , οι οποίοι , σύμφωνα με γιατρούς που τους εξέτασαν , είχαν έντονα μετά-απαγωγικά ψυχολογικά προβλήματα .
Οι ίδιοι θυμήθηκαν την εμπειρία τους μετά από ύπνωση , αφού πρώτα διαμαρτύρωταν για ζαλάδες , πονοκεφάλους και μια αίσθηση απώλειας μνήμης .
Η ανακοίνωση αυτή άνοιξε το δρόμο για πολλές άλλες αναφορές απαγωγών , όπου παρουσιάζονταν παρόμοια συμπτώματα , και που αρκετές αποδείχθηκαν αναληθείς .
Το 1972 ο Dr J. Allen Hynek , παλιός συνεργάτης στο πρόγραμμα "Grudge" , δημιουργεί ένα κατάλογο με τους τύπους επαφών με ΑΤΙΑ , τις γνωστές στενές επαφές ( close encounters ) .
Το 1975 ο Marshall H. Applewhite και ο Bonny Nettles δημιουργούν την οργάνωση "Human Individual Metamorphosis" .
Πολλύ αργότερα , το 1997 θα πάρει στο λαιμό του 39 μέλη της οργάνωσής του για να τους επιβιβάσει στο διαστημόπλοιο που δήθεν ακολουθούσε τον κομήτη Hale-Bopp .
To 1976 παρουσιάστηκε μια από τις πιο αμφιλεγόμενες υποθέσεις στην ιστορία των ΑΤΙΑ .
Ένας αγρότης από την Ελβετία , ο Billy Meyer , προκάλεσε αίσθηση στους ερευνητές παρουσιάζοντας μια σειρά από ευκρινέστατες φωτογραφίες ΑΤΙΑ .
Ο ίδιος υποστήριξε ότι ερχόταν σε επαφή με οντότητες από τον αστερισμό των Πλειάδων , οι οποίες του ανέφεραν πολλά πράγματα σχετικά με την ανθροπότητα , περιλαμβανομένων και "χρησμών" για το μέλλον .
Ο επικεφαλής αυτών των οντοτήτων μάλιστα ήταν γένους θυληκού !
Ακόμα και σήμερα ο Meier συνεχίζει να είναι μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα , αφού υποστηρίζει ότι οι επαφές του δεν έχουν σταματήσει , ενώ και η αυθεντικότητα των φωτογραφιών του έχει αμφισβητηθεί .
Το 1981 ο Ρώσος επιστήμονας Dr Felix Zigel αποκάλυψε σε συνέντευξή του στον Αμερικανό δημοσιογράφο Henry Gris ότι υπάρχουνπάνω από 50.000 καταγεγραμένες εμφανίσεις ΑΤΙΑ σε εδάφη της ( τότε ) Σοβιετικής Ένωσης , και ότι από το 1977 έως το 1979 έχουν γίνει και έντεκα προσγειώσεις .
Ο ίδιος , που μελέτησε τις υποθέσεις μαζί με άλλους επιστήμονες , κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για διαστημόπλοια εξωγήινης προέλευσης και ιδιαίτερα ανεπτυγμένης τεχνολογίας .
Το 1989 αρχίζει να γίνεται ευρέως γνωστή η Περιοχή 51 ( Area 51 ) στη Nevada ,ΗΠΑ μετά την συνέντευξη του Bob Lazar στον George Knapp σε ένα κανάλι της τηλεόρασης του Las Vegas .
Ο Lazar ήταν ο πρώτος που ανέφερε ότι στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Περιοχής 51 κρατούνται σε μυστικά υπόστεγα ιπτάμενοι δίσκοι εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας .
Έκτοτε , η Περιοχή 51 έχει γίνει η Μέκκα των ερευνητών , οι οποίοι δε σημειώνουν πως στην πιο κακή νύχτα μπορεί κανείς να δει εκεί δέκα ΑΤΙΑ να "χορεύουν" πάνω από την βάση.
Τον Αύγουστο του 1995 υπολογίζεται ότι περισσότερα από 10 εκατομύρια άνθρωποι παρακολούθησαν στις τηλεοράσεις τους το φιλμ με τίτλο "Alien Autopsy : Fact or Fiction? " , οι κάτοχοι του οποίου υποστηρίζουν ότι δείχνει τη νεκροψία ενός από τα όντα που υποτίθεται ότι βρέθηκαν στο Roswell το 1947 .
Το θέμα γίνεται αμέσως πρωτοσέλιδο στα ΜΜΕ όλης της υφηλίου , ενώ διχάζει την επιστημονική και "ουφολογική" κοινότητα όσον αφορά την γνησιότητα του φιλμ .
Αυτή εν ολίγοις είναι η ιστορία των ΑΤΙΑ στην σύγχρονη εποχή .
Δεν είναι όμως μόνο αυτό .
Αναφορές για αντικείμενα τα οποία σήμερα θα χαρακτηρίζονταν ΑΤΙΑ συναντάμε από αρχαιοτάτων χρόνων .
Υπάρχουν όντως πολλοί , όπως ο Erich von Daeniken , που υποστηρίζουν ότι στο παρελθόν η Γη είχε δεχθεί την επίσκεψη εξωγήινων όντων .
Και πιο μετά όμως , στον μεσαίωνα , άνθρωποι ανέφεραν ότι έβλεπαν συννεφόπλοια και φωτεινές σφαίρες στον ουρανό .
Οι σύγχρονες θεάσεις χρονολογούνται στις αρχές του 1900 στην Β.
Αμερική , ενώ κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο έχουμε τα θρυλικά Foo - Fighters , παράξενες λαμπρές σφαίρες που συνόδευαν τα αεροπλάνα στις νυχτερινές αποστολές τους , και που οι Σύμμαχοι πίστευαν ότι πρόκειται για μυστικά όπλα των Γερμανών ( ενώ οι Γερμανοί πίστευαν το ίδιο για τους Συμμάχους , όπως αποδείχθηκε μετά τον πόλεμο ) .
Όπως και να έχει πάντως , τα οποιαδήποτε ΑΤΙΑ , είτε δίσκοι είτε συννεφόπλοια , φαίνεται ότι είναι ένα φαινόμενο που πάντα εμφανίζεται στην ιστορία , και οι τόσες μαρτυρίες τόσων ανθρώπων για τόους αιώνες θα έπρεπε να μας βάζει σε σκέψεις . .