Η γενική άποψη και πίστη για τα ΑΤΙΑ είναι πως αυτά τα υπερσύγχρονα ιπτάμενα αντικείμενα αποτελόυν μεταφορικό μέσο υψηλής τεχνολογίας για έλλογα όντα εξωγήινης προέλευσης και ανεπτυγμένου πολιτισμού .
Αποδείξεις για αυτό πολλοί βρίσκουν στις μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν μια επαφή που να κατατάσεται στους τρείς τελευταίους τύπους , που περιλαμβάνουν επικοινωνία με εξωγήινους .
Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους , οι εξωγήινοι προέρχονται από τον Ωρίωνα , τις Πλειάδες , την Αφροδίτη , το Α' του Κενταύρου και ένα σωρό άλλα πλανητικά συστήματα .
Είτε αυτά είναι κατά μέρος αλήθεια είτε όχι , γεγονός είναι πως σε καταγραμμένες αναφορές θεάσεων παρουσιάζεται μια ιδιαιτερότητα στις κινήσεις τέτοιων αντικειμένων που με τις υψηλές ταχύτητες και τις απότομες στροφές 90 και 180 , καταφέρνουν να "τραβούν" ακόμα και 50 G , αρνητικά και θετικά ( 50 φορές μεγαλύτερη επιτάχυνση από την βαρυτική ) , κίνηση απαγορευτική για άνθρωπο , που δεν μπορεί να αντέξει πάνω από 10 G .
Έτσι , καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι αυτά τα αντικείμενα δεν μπορεί να είναι αυτού του κόσμου , ανθρώπινα κατασκευάσματα οδηγούμενα από ανθρώπους .
Κι πάλι όμως , κάποιοι διαφωνούν , πιστεύοντας ότι τα ΑΤΙΑ είναι μυστικά όπλα , υπερκατασκευές κάποιων υψηλά ανεπτυγμένων χωρών ( ΗΠΑ ) , που δοκιμάζονται κάτω από απόλυτη μυστικότητα καθώς ενσωματώνουν προηγμένη τεχνολογία που είναι αιώνες μπροστά .
Οι κατασκευές αυτές είτε είναι προτότυπες , είτε έχει χρησιμοποιηθεί τεχνολογία από πραγματικά εξωγήινα διαστημόπλοια που έχουν περισυλλεχθεί .
Έτσι , στην Περιοχή 51 γίνονται δοκιμές ιπτάμενων δίσκων που βασίζονται στην τεχνολογία ( back engineering ) αυτού που έπεσε στο Roswell .
Σε όλες αυτές τις θεωρίες , οι χαρακτιριστικές ιδιότητες των ΑΤΙΑ έχουν αποδοθεί σε μια ποικιλία μηχανών .
Η πιο διαδεδομένη άποψη , που ερμηνεύει όχι μόνο την πτήση και την κίνηση των ΑΤΙΑ αλλά και την "επιβίωση" του πληρώματός του , είναι η μηχανή αντιβαρύτητας , η οποία έχει επιτευχθεί σε ελάχιστο βαθμό και στο εργαστήριο .
Οι μηχανές αντιβαρύτητας λοιπόν καταφέρνουν να εξουδετερώσουν την Γήινη βαρύτητα , ανυψώνοντας το όχημα και προστατεύοντας τους επιβάτες από τα Gs , αφού πλέον η βαρύτητα δεν υφίσταται .'λλες απόψεις αναφέρουν μηχανές πυρηνικής σύντηξης , μηχανές laser , ιοντικούς προωθητές και οτιδήποτε άλλο που μπορεί να σταθεί θεωρητικά και να ερμηνεύει τις συγκεκριμένες ιδιότητες .
Υπάρχουν όμως και αυτοί που πιστεύουν ότι τα ΑΤΙΑ είναι στην πραγματικότητα χρονομηχανές με τις οποίες οι επιβάτες τους ταξιδεύουν στο χρόνο , από το μέλλον στο παρόν μας , για να μελετήσουν τους προγόνους τους ή να κατευθύνουν κάποια παρελθοντικά για αυτούς γεγονότα .
Έτσι αντικρούεται και η άποψη ότι δεν μπορεί να κατασκευαστεί μια μηχανή του χρόνου , γιατί αλλιώς θα εμανίζονταν κάποιοι ταξιδιώτες του χρόνου από το μέλλον .
Ε , λοιπόν , νάτοι .
Όπως και να χει , υπάρχουν και άλλες φυσικές ερμηνείες που μπορούν να εξηγήσουν τις εμφανίσεις ΑΤΙΑ .
Και πράγματι , το 94 % περίπου των περιπτώσεων θέασης ερμηνεύονται , μετά από μελέτη , σαν Γνωστής Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα ( IFOs ) , όπως αεροπλάνα , αερόστατα κλπ .
'λλες φορές , ένα φαινόμενο που ονομάζεται διάθλαση μπορεί να κάνει την Αφροδίτη , τον Δία ή κάποιο άστρο να φαίνεται σαν να κινείται .
Υπεύθυνη για παρόμοιες "θεάσεις" μπορεί να γίνει και η αντανάκλαση του φωτός πάνω σε σύννεφα , κοπάδια από πουλιά ( όντως!! ) ή ακόμα και το περίεργο σχήμα κάποιων συννέφων .
Τέλος , υπάρχει και η ψυχολογική ερμηνεία των ΑΤΙΑ , σύμφωνα με την οποία τα ΑΤΙΑ αποτελούν προβολές του υποσυνείδητου στο συνειδητό του ανθρώπου , για να ικανοποιήσουν μια πανάρχαια δίψα του ανθρώπου , την ίδια που τον ώθησε να βλέπει στους αιώνες αγγέλους , δαίμονες , πνεύματα , ξωτικά κ.ά.
Αυτές είναι εν ολίγοις οι κυριότερες ερμηνείες για τα ΑΤΙΑ .
Το ποιά ερμηνεία θα αποδεχθεί ο καθένας εξαρτάται από τον ίδιο .
Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα ΑΤΙΑ , ότι και να είναι , υπάρχουν .
Πολύ λίγα γνωρίζουμε σήμερα στην Ελλάδα για τα ΑΤΙΑ , ένα φαινόμενο που στον ελλαδικό τουλάχιστο χώρο έχει μια παρουσία πέντε δεκαετιών , όχι πολύ αργότερα από την "επίσημη" εμφάνιση των UFOs στην Αμερική το 1947 .
Κι όμως , οι εμφανίσεις ιπτάμενων δίσκων στην χώρα μας δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν , σε συχνότητα αλλά και εντύπωση , από τις αντίστοιχες του εξωτερικού.
Οι εμφανίσεις ΑΤΙΑ δεν είναι προνόμιο μόνο λίγων χωρών , όπως οι ΗΠΑ , αλλά ένα παγκόσμιο φαινόμενο .
Δεν μπορούσαν λοιπόν να λείπουν οι εμφανίσεις περίεργων αντικειμένων και στους ελληνικούς αιθέρες .
Και όντως , μπορούμε να βρούμε αρκετές αναφορές και μαρτυρίες σχετικά με την εμφάνιση ΑΤΙΑ στην Ελλάδα.
Τα περιστατικά είναι πολλά .
Σημαντικότερο από αυτά είναι σαφώς η προσγείωση στην Αταλάντη τριών από δεκατρία συνολικά δισκοειδών αντικειμένων , όπως και η όλη δραστηριότητα ΑΤΙΑ που λαμβάνει χώρα στον ουρανό της Κέρκυρας .
Οι εμφανίσεις έχουν τα γνωστά εκείνα χαρακτηριστικά :
φωτεινά σημεία στον ουρανό που κινούνται με ασύλληπτες ταχύτητες , ίχνη στο έδαφος , επίδραση στο περιβάλλον και στις συσκευές .
Φυσικά περιλλαμβάνονται και απαγωγές .
Αυτές οι "επισκέψεις" στη χώρα μας δεν είναι φαινόμενο των τελευταίων δεκαετιών , αλλά ανάγονται αιώνες πίσω , πολύ πριν τον Kenneth Arnold .
Απόσπασμα από τον Κώδικα της Χίου αναφέρει ότι " 1734 , Φεβρουαρίου 14 , ημέρα Πέμπτη , εφάνισαν τρείς Ήλιοι , ο ένας κατά ανατολάς , ο άλλος βορινά , ο άλλος νότια , και δυο είχαν ακτίνες ωσάν εκείνες που έχει η κυρά Σελήνη .
Και εβάσταξαν ώραν πολλήν και εχάθησαν ."
Τα περιστατικά που θα αναφέρουμε στη συνέχεια έχουν μελετηθεί από τους πιο γνωστούς ερευνητές ΑΤΙΑ στην Ελλάδα .
Ένας από αυτούς , ο Σωκράτης Αικατερινίδης , ίσως είναι ο πιο γνωστός .
Ασχολείται με την μελέτη των ΑΤΙΑ από το 1969 , ενώ την περίοδο 1981-82 , ήταν εκδότης του περιοδικού "UFO-Αστρική επαφή" .
Έχει δημοσιεύσει περί τα επτακόσια σχετικά άρθρα σε ελληνικά περιοδικά και συνεργάζεται με το MUFON ( Mutual UFO Network ) .
Οι έρευνές του τον έχουν οδηγήσει σε πολλά σημεία της χώρας , από όπου έχει συλλέξει πληροφορίες και μαρτυρίες για γεγονότα που συνέβησαν στις συγκεκριμένες περιοχές .
'λλοι γνωστόι ερευνητές είναι ο Θανάσης Πουρναρόπουλος και ο καθηγητής Καρποδίνης , ιδρυτής ενός συλλόγου έρευνας ΑΤΙΑ .
Σημαντική ώθηση στην μελέτη του φαινομένου των ΑΤΙΑ στον ελλαδικό χώρο έδωσε ο αρχαιολόγος καθ. Παύλος Σαντορίνης κατά τη δεκαετία του '60 , που μάλιστα είχε δηλωσει επίσημα ότι "υπάρχει μια προσπάθεια συγκάλυψης του φαινομένου ΑΤΙΑ από κυβερνήσεις όπως η Αμερικάνικη" .
Τέλος , δεν πρέπει να παραλείψω τον Γιώργο Μπαλάνο , από τους πρώτους στην Ελλάδα που δημοσίευσε βιβλία σχετικά με τα ΑΤΙΑ και ασχολήθηκε ερευνητικά .
Εν ολίγοις , η ενασχόληση και η μελέτη των ΑΤΙΑ στην Ελλάδα δεν βρίσκεται σε υποτυπώδη επίπεδα , αλλά μάλλον σε μια ενδιάμεση κατάσταση.
Μας το θυμίζουν αυτό και τα σχετικά περιοδικά , από το Ανεξήγητο του '80 μέχρι τα σημερινά Φάκελος Χ , Ανεξήγητο , Strange , καθώς και οι , λιγοστές δυστυχώς , σελίδες στο Δίκτυο , όπως η παρούσα .
Αυτό το κομμάτι εδώ λοιπόν , σκοπό έχει να παρουσιάσει , απλά αλλά και επαρκώς , το φαινόμενο των ΑΤΙΑ , προσπαθώντας να μην παραλείψει τίποτα σημαντικό .