Αλβέρτος Michelson (1852-1931)

Αν και o Αlbert Michelson θα αναφερθεί για τη βελτίωση του τομέα της φυσικής με ένα ενιαίο πείραμα, πάντα θεώρησε ότι ήταν μια αποτυχία.  O Αλβέρτος Einstein χρησιμοποίησε ακόμη και το πείραμα ως αφετηρία στη θεωρία ειδικής σχετικότητάς του. Ο Αλβέρτος Michelson βοήθησε να βάλει την προκαταρκτική εργασία για διάφορους μελλοντικούς επιστήμονες. 
 Δείτε :
Αιθέρας    :Michelson-Morley experiment  
http://www.drphysics.com/syllabus/M_M/M_M.html

O Michelson γεννήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 1852 στο Strzelno, της Πολωνίας. Στην ηλικία τριών, οι γονείς του μεταναστεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πατέρας του έγινε επιτυχής έμπορος στο Σαν Φρανσίσκο. Όταν έγινε 17 ετών, Αλβέρτος εισήχθη στην ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ναυτική ακαδημία όπου υπερείχε στη φυσική και άλλες επιστήμες, αλλά δεν ήταν πρότυπος ναυτικός. Βαθμολογήθηκε  από την ακαδημία το 1873 και άρχισε μια σχολική σταδιοδρομία τεσσάρων ετών το 1875. Μετά από αυτήν την περίοδο υποστήριξε διάφορες διαφορετικές θέσεις διδασκαλίας. Τελευταία είταν  στο πανεπιστήμιο του Σικάγου το 1889 όπου ήταν καθηγητής και επικεφαλής του τμήματος φυσικής μέχρι την αποχώρησή του το 1929. Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Michelson παντρεύτηκε  δύο φορές και απόκτησε  τρία παιδιά. Αμέσως μετά από την αποχώρησή του,  ο Αλβέρτος Michelson πέθανε στις 9 Μάιου  του 1931 στη Πασαντένα,- Καλιφόρνιας.

Το 1878, Αλβέρτος Michelson άρχισε να εργάζεται στην επιβεβαίωση της παρξης του μυστήριου του  "αιθέρα." Θεωρήθηκε για αρκετές δεκαετίες ότι η γη επέπλεε σε έναν ρευστό αποκαλούμενο αιθέρα καθώς επηρέαζε την τροχιά της. ’ρχισε την εργασία για ένα παρεμβαλλόμετρο που (ενδεχομένως) θα επιβεβαίωνε την ύπαρξη του αιθέρα και θα καθόριζε τα αποτελέσματά του στο φως . Η ιδέα ενός παρεμβαλλόμετρου προτάθηκε το 1868 από έναν γαλλικό αστρονόμο, Armand Fizeau. Το όργανο σχεδιάστηκε για να χωρίσει μια "ελαφριά" ακτίνα σε δύο χωριστές,  χρησιμοποιώντας  καθρέφτες κατά μήκος των κάθετων πορειών και να τους φέρει έπειτα πίσω από κοινού. Εάν οι δύο ακτίνες του φωτός είχαν πάψει να συγχρονίζονται έπειτα τα περιθώρια παρέμβασης (ή σκοτεινές γραμμές) εναλλασσόμενου φωτός θα εμφανίζονταν στο σημείο ραντεβού. Ως εκ τούτου, οι σκοτεινές γραμμές θα παραλαμβάνονταν και θα παρατηρούνταν. Με άλλα λόγια, με τη χρησιμοποίηση του πολύ ευαίσθητου εξοπλισμού, δύο ακτίνες του φωτός μπορούν να παρουσιαστούν τόσο κοντά ότι οι ακτίνες μπορούν να αλληλεπιδράσουν η μια με την άλλη. Χρησιμοποιώντας τις πολύ ακριβείς μετρήσεις του πλάτους μεταξύ των γραμμών παρέμβασης, ο παρατηρητής (Michelson) θα ήταν σε θέση να μετρήσει τις διάφορες ταχύτητες του φωτός. Ο σκοπός της δοκιμής ήταν να μετρηθεί η ταχύτητα της γης κατά του αιθέρα. Κατασκεύασε και εξέτασε την πρώτη έκδοσή του του παρεμβαλλόμετρου ενώ ήταν στη Γερμανία μεταξύ 1878 και 1880, Στην έκπληξή του, τα πρόωρα αποτελέσματά του δεν παρήγαγαν καμία σκοτεινή γραμμή που υπονόησε ότι δεν υπήρξε καμία διαφορά μεταξύ των ταχυτήτων των δύο ελαφριών ακτίνων. Εθεώρησε ότι υπήρξε κάποιο είδος  λάθους αλλά κάθε δοκιμή αποκάλυψε τα ίδια αποτελέσματα. Όταν ήταν καθηγητής στο σχολείο  στο Κλήβελαντ το 1887, αυτός και ένας συνάδελφος  του, ο Δρ Edward W. Morley, ήταν έτοιμοι να προσπαθήσουν ένα άλλο πείραμα με ένα βελτιωμένο l-shaped παρεμβαλλόμετρο. Αυτή η διάσημη προσπάθεια έχει γίνει γνωστή ως πείραμα Μ- Morley και τα ταπεινά αποτελέσματά του άλλαξαν την επιστήμη για πάντα. Ακόμα πάλι τα αποτελέσματα για να επιβεβαιώσουν και να μετρήσουν την ταχύτητα μέσω του αιθέρα ήταν αρνητικά. Οι επιστήμονες έχουν αναφερθεί στην έκβαση ως μηδενικό αποτέλεσμα. Ακόμα κι αν αυτό το αρνητικό αποτέλεσμα βοήθησε να οδηγήσει την επιστημονική κοινότητα όπου είναι σήμερα, Michelson πάντα θεώρησε ότι η δοκιμή του και τα αποτελέσματά της ήταν μια αποτυχία.

O Michelson δεν είδε πώς είχε βοηθήσει τη φυσική με την καταστροφή της πεποίθησης του μυστήριου "αιθέρα." Εντούτοις, υπολόγισε μια από τις ακριβέστερες τιμές για την ταχύτητα του φωτός σε 1923, Η αρχική αξία του ήταν 299.798 km/s για την ταχύτητα του φωτός. Τα τελικά αποτελέσματά του ολοκληρώθηκαν το 1933 μετά από το θάνατό του και ήταν 299.774 km/s που διέφεραν από την αποδεκτή αξία του 1970 από μόνο 2 km/s. Το 1907, για την εργασία του για τον καθορισμό της ταχύτητας του φωτός, Αλβέρτος Michelson έγινε ο πρώτος Αμερικανός  και κερδίζει ένα βραβείο Νόμπελ για τη φυσική. Το παρεμβαλλόμετρο του Michelson είχε και διαφορετικές εφαρμογές .

Αυτή η σελίδα δημιουργήθηκε από τον Clark Bennett. Μετάφραση HUFORC