Κρυπροζωολογία

Τα τέρατα των λιμνών.


Πεκίνο : 'Eπειτα από δεκαετίες απουσίας, το μυθικό «Τέρας της Λίμνης Τιαντσί» στη βορειοανατολική Κίνα έκανε και πάλι την εμφάνισή του. Ολόκληρο κοπάδι από «μυστηριώδη πλάσματα» εθεάθη στα νερά της λίμνης, όπως ανέφεραν έκπληκτοι τοπικοί αξιωματούχοι.

Οι αναφορές για εμφανίσεις του τέρατος χρονολογούνται εδώ και πάνω από έναν αιώνα. Αλλά, όπως συμβαίνει και με το τέρας της λίμνης του Λοχ Νες, ουδέποτε έχουν επιβεβαιωθεί.

Το πρωί της 11ης Ιουλίου, άρκετοί αξιωματούχοι της τοπικής κυβέρνησης στην επαρχία Τζιλίν, κοντά στα σύνορα με την Βόρειο Κορέα, είδαν στην ορεινή λίμνη του Τιαντσί ένα κοπάδι από μυστηριώδη πλάσματα να κολυμπούν στην επιφάνεια, σύμφωνα με δημοσίευμα στην Ημερησία της Νεολαίας του Πεκίνου.

«Μέσα σε περίπου 50 λεπτά, τα τέρατα εμφανίστηκαν πέντε φορές» δήλωσε στην εφημερίδα ο Ζανγκ Λουφένγκ, διευθυντής του επαρχιακού δασαρχείου. «Αλλες φορές ήταν ένα, άλλες πολλά. Την τελευταία φορά, υπήρχαν έως και 20» συμπληρώνει.

Διευκρινίζει ότι, από την απόσταση των δύο με τριών χιλιομέτρων στην οποία βρισκόταν, τα «τέρατα» ήταν ορατά μόνο ως άσπρες και μαύρες κουκίδες.

Αλλά οι κυματισμοί στην επιφάνεια του νερού οδήγησαν τον ίδιο, και άλλους αυτόπτες μάρτυρες, στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για «ζωντανά πλάσματα».

Οι κάτοικοι γύρω από τις όχθες της λίμνης δεν φαίνεται πάντως να συμφωνούν για την όψη του τέρατος. Σύμφωνα με τα τοπικά αρχεία, το 1903 ένα πλάσμα που έμοιαζε με τεράστιο βούβαλο πετάχτηκε από το νερό και αποπειράθηκε να επιτεθεί σε τρεις χωρικούς.'Eνας από αυτούς πρόλαβε και το πυροβόλησε έξι φορές στην κοιλιά, οπότε το τέρας βρυχήθηκε εκκωφαντικά και βυθίστηκε ξανά στη λίμνη.

Σε μια πιο πρόσφατη μαρτυρία, το κεφάλι του τέρατος έμοιαζε με ανθρώπινο, μόνο που είχε μεγάλα στρογγυλά μάτια και προεξέχον στόμα. Ο γκρι λαιμός του, με έναν άσπρο δακτύλιο στη μέση, είχε μήκος σχεδόν ενάμισι μέτρο.

Περίπου 250 λίμνες σε όλο τον κόσμο υποτίθεται ότι κατοικούνται από τέρατα.

ΠΗΓΗ: http://news.pathfinder.gr/?page=20&id=1674

Κολοσσιαίο Καλαμάρι!


'Eνα κολοσσιαίο καλαμάρι που πιάστηκε στα νερά της Ανταρκτικής είναι το πρώτο ουσιαστικά άθικτο δείγμα hamiltoni Mesonychoteuthis που βλέπουμε!

"'O,τι ξέραμε πριν βρούμε αυτό το δείγμα, ήταν ότι αυτό το ζώο ζούσε στις αβύσσους κάτω στην Ανταρκτική," είπε ο ειδικός ερευνητής του Πανεπιστημίου του 'Oκλαντ Δρ. Steve O'Shea. "Τώρα ξέρουμε ότι ενίοτε μετακινείται μέχρι και την ίδια την επιφάνεια του ωκεανού, και μπορεί να φτάσει σε ένα πραγματικά θεαματικό μέγεθος."

Το hamiltoni Mesonychoteuthis προσδιορίστηκε αρχικά ως είδος το 1925, έτος που ανακτήθηκαν δύο πλοκάμια του από το στομάχι μιας φάλαινας.

Θανατηφόροι γάντζοι

Μέχρι στιγμής έξι μόνο δείγματα του γιγάντιου αυτού καλαμαριού έχουν ταυτοποιηθεί: Τα πέντε από αυτά μέσω υπολειμμάτων που βρέθηκαν σε στομάχια φαλαινών, ενώ το έκτο πιάστηκε πρόσφατα από μια τράτα σε βάθος 2.000 έως 2.200 μέτρων. "Είναι γνωστό από το 1925, αλλά κανένας δεν του είχε δώσει την πρέπουσα προσοχή και σημασία," είπε ο Δρ O'Shea.

"Τώρα μπορούμε να πούμε ότι το μέγεθός του είναι μεγαλύτερο από το γιγαντιαίο καλαμάρι. Το γιγαντιαίο καλαμάρι δεν είναι πλέον το μεγαλύτερο καλαμάρι που υπάρχει εκεί έξω: 'Eχουμε κάτι που είναι ακόμα μεγαλύτερο, και μάλιστα κατά μία ολόκληρη τάξη μεγέθους! Αυτό το καλαμάρι διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα ράμφη που γνωρίζουμε, ενώ διαθέτει επίσης μοναδικούς γυριστούς «γάντζους» στις απολήξεις των πλοκαμιών του.» Αυτός ο συνδυασμός του επιτρέπει να επιτίθεται σε ψάρια τόσο μεγάλα όσο το patagonian toothfish ή, πιθανόν, σε ορισμένα είδη φάλαινας!

"'Oταν αυτό το ζώο ήταν ζωντανό, θα πρέπει πραγματικά να αποτελούσε ένα από τα πιο φοβερά αρπακτικά του ωκεανού», λέει ο Δρ O'Shea, η εργασία του οποίου χρηματοδοτείται από το Discovery Channel.

Το δείγμα, που πιάστηκε πριν λίγες εβδομάδες στη θάλασσα του Ρος, έχει μήκος μανδύα 2,5 μέτρων. Αυτό σημαίνει ότι διαθέτει μεγαλύτερο μανδύα από οποιοδήποτε γιγαντιαίο καλαμάρι που ο Δρ O'Shea έχει δει, ενώ αυτό το δείγμα δεν έχει φτάσει ακόμα στην ενηληκίωση! "'Eχει αναπτυχθεί μόνο κατά το ήμισυ, ή κατά τα δύο τρίτα», υπογραμμίζει ο επιστήμονας, προσθέτοντας ότι το μήκος του μανδύα του μπορεί να φτάσει και τα τέσσερα μέτρα. Για σύγκριση, ο μανδύας του έως τώρα γνωστού ως «γιγαντιαίο καλαμάρι», του Architeuthis dux, δεν ξεπερνάει τα 2,25 μέτρα!

Κοινό όνομα

Οι ερευνητές καλαμαριών ονόμασαν το hamiltoni Mesonychoteuthis "κολοσσιαίο καλαμάρι".

«Θελήσαμε να δώσουμε σε αυτό το ζώο το όνομα «κολοσσιαίο καλαμάρι» προκειμένου να υπάρξει ένα κοινό όνομα και όχι μόνο το επιστημονικό,» λέει ο Kat Bolstad, ερευνητικός συνεργάτης στο πανεπιστήμιο του 'Oκλαντ. «Θεωρούμε ότι η λέξη «κολοσσιαίος» εκφράζει και το μέγεθος και την επιθετικότητα του ζώου» . «Αυτό το θηρίο, οπλισμένο με το ράμφος και τους τρομερούς του γάντζους και φύσει επιθετικό, είναι σίγουρα κάτι που δεν θα θέλατε να συναντήσατε μέσα στο νερό...»

ΠΗΓΗ: BBC

Ένα πελώριο χταπόδι πιάστηκε στα δίχτυα ψαράδων της Νέας Ζηλανδίας.


Ουέλινγκτον, Νέα Ζηλανδία:
Ένα χταπόδι για το οποίο θα ήταν υπερήφανος κάθε ψαράς μπλέχτηκε την Πέμπτη και ανασύρθηκε νεκρό στα δίκτυα αλιευτικού από τα βαθιά νερά του νότιου Ειρηνικού, κοντά στη Νέα Ζηλανδία. Πρόκειται για έναν θαλάσσιο γίγαντα μήκους 4,5 περίπου μέτρων και βάρους 75 κιλών.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας της Ατμόσφαιρας και των Υδάτων της Ν.Ζηλανδίας (NIWA), πρόκειται για ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του είδους Haliphron Atlanticus, το οποίο, στην προκειμένη περίπτωση ζούσε σε πολύ μεγάλο βάθος (990 μέτρων), κάτι που δεν συνηθίζει το είδος αυτό. Πρωτοφανές είναι επίσης ότι δεν είχε ποτέ άλλοτε εντοπιστεί χταπόδι του είδους στο νότιο Ειρηνικό και μάλιστα τέτοιων διαστάσεων.

Όπως μεταδίδει το Reuters, τα χταπόδια θεωρούνται από τα πιο περίεργα όντα στη γη, με αρκετές εκατοντάδες είδη παγκοσμίως - περισσότερα από 40 έχουν εντοπιστεί στις θάλασσες της μακρινής Νέας Ζηλανδίας.

Ο εντοπισμός του γιγαντιαίου αυτού θαλάσσιου ζώου αναμένεται να δώσει ώθηση για περαιτέρω έρευνα στα βαθιά νερά της Νέας Ζηλανδίας, αφού ο Haliphron Atlanticus έφερε μαζί του στην επιφάνεια την απορία για τα ανεξερεύνητα μυστήρια των θαλασσών της.

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=369519&lngDtrID=252